Światowy Dzień Buraka: zdrowie i smak na Twoim talerzu! |
Wpisany przez s.z. |
piątek, 24 listopada 2023 16:49 |
Światowy Dzień Buraka: zdrowie i smak na Twoim talerzu!24 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Buraka. Przy okazji tego święta warto docenić warzywo, które charakteryzuje się nieocenionymi korzyściami dla naszego zdrowia. Burak jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów, co sprawia, że powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. W naszej kulturze najczęściej podawany jest w formie barszczu, który z pewnością niedługo zagości na wigilijnych polskich stołach. Źródło cennych składnikówBuraki to nie tylko kolorowy element na talerzu, ale również skarbnica witamin i minerałów. Obfite w błonnik warzywa zawierają m.in. mangan, magnez, witaminę C, witaminę B6 i potas. Szczególnie warto zwrócić uwagę na zawartość kwasu foliowego – zaledwie 100 gramów buraka zapewnia aż 20% dziennego zapotrzebowania na tę niezwykle istotną witaminę. W 100 gramach gotowanego buraka znajduje się zaledwie 40 kalorii.
Burak od kuchniOprócz zdrowotnych zalet buraki mają także wszechstronne zastosowanie w kuchni. Od tradycyjnych polskich dań, takich jak barszcz czerwony czy surówka z buraczków, po nowoczesne smaki ze świata. Mogą być dodatkiem do hummusu, koktajli warzywno-owocowych czy dipów z greckiego jogurtu. W polskiej kuchni burak najczęściej wykorzystywany jest jako główny składnik zupy – barszczu czerwonego, który stanowi polską wersje barszczu ukraińskiego. Czerwone warzywo w połączeniu z przyprawami i warzywami daje pyszny posiłek, który dostarcza ciału dużo składników odżywczych.
/źródło - |