11 inspirujących przepisów na świąteczne dania
Magia świąt Bożego Narodzenia kryje się nie tylko w migoczących światełkach i dźwiękach kolęd, ale przede wszystkim – w wyjątkowych smakach, które podkreślają atmosferę każdego świątecznego spotkania. I choć kochamy tradycyjne, kojarzące się z tym niezwykłym czasem potrawy, jednocześnie wielu z nas zastanawia się, jak wyczarować na świątecznym stole coś wyjątkowego, zaskakującego i pełnego smaku.
![](/images/stories/artykuly/dobre_jedzonko/przepisy_rodzime/sledzie-z-suszonymi-pomidorami-na-ostro-scaled.jpg)
Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro
Ilość porcji: 4 Czas: 20 minut Poziom ostrości: 2
Składniki: 1 łyżka Pasty z chili House of Asia 3 łyżki Musztardy starofrancuskiej Dijon 2 łyżki ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę 8-10 filetów śledziowych Matias w solance 6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki i 1 łyżka oliwy z zalewy 2 średnie szalotki pokrojone w piórka 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego Pieprz do smaku Woda z cytryną do namoczenia śledzi
Sposób przygotowania: 1. Śledzie mocz w wodzie z cytryną przez około godzinę, następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do szerokiej miski. Dodaj szalotkę, pomidory, ogórki, musztardę, pastę chili, dopraw pieprzem i całość wymieszaj. 2. Pod koniec dodaj szczypiorek oraz oliwę z suszonych pomidorów, ponownie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły (najlepiej na noc).
TIP: Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami.
Tatar ze śledzia z jalapeno
Ilość porcji: 4 Czas:15 minut Poziom ostrości: 2
Składniki: 1 łyżka drobno pokrojonej Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico 3 łyżki ogórka pokrojonego w kostkę 200 g marynowanych filetów śledziowych 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 łyżka posiekanej kolendry 4 łyżki oliwy z oliwek Pieprz do smaku
Sposób przygotowania: 1. Filety odsącz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę 1x1 cm, przełóż do miski, dodaj ogórka, kolendrę, jalapeno oraz oliwę, całość delikatnie wymieszaj. 2. Cebulę sparz wrzątkiem i wystudź, następnie dodaj do śledzi, dopraw pieprzem, wymieszaj.
Pasztet z fasoli z grzybami
Ilość porcji: 4 Czas: 20 minut Poziom ostrości: 0
Składniki: 50 g Panierki Panko House of Asia 30 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku 500 g Czarnej fasoli Casa de Mexico 2 cebule drobno posiekane 3 jajka 100 g odciśniętej kiszonej kapusty 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki majeranku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Odrobina masła do wysmarowania formy 100 g wody
Sposób przygotowania: 1. Panko zmiksuj w blenderze z 4 suszonymi grzybami. Na oleju podsmaż cebule, pastę z czosnku i kiszoną kapustę, podlej wodą i duś przez około 10 minut, aż woda całkowicie odparuje. Pozostałe grzyby zalej zimną wodą i gotuj do miękkości przez 30 minut, odcedź, pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty i smaż całość kilka minut. 2. Fasolę zmiksuj z jajkami i odrobiną wody, dodaj do kapusty z grzybami, wymieszaj, na końcu dopraw gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem. 3. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz panierką panko z grzybami. Przygotowaną masę przełóż do formy. Piecz 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (ustawionym na termoobieg). Po upieczeniu zostaw w formie do ostudzenia. 4. Pasztet podawaj na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami.
Azjatycka Ryba po Grecku
Ilość porcji: 4 Czas: 35 minut Poziom ostrości: 2
Składniki: 2 łyżki Pasty miso House of Asia 230 g Sosu do Taco Casa de Mexico lub passaty pomidorowej 600 g filetu z dorsza lub mintaja pokrojonego w około 3 cm kawałki 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 mały seler 2 średnie cebule Mąka do smażenia Oliwa z oliwek do smażenia Sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania: 1. Pastę miso zmieszaj z niewielką ilością wody i posmaruj nią rybę, dopraw delikatnie solą, pieprzem, następnie obtocz w mące i usmaż na rumiany kolor. Przełóż rybę na papier i odsącz z nadmiaru tłuszczu, gdy ostygnie przełóż do półmiska. 2. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej oliwę w rondlu, przełóż warzywa, następnie dodaj sól, pieprz i delikatnie podsmaż, aż się zrumienią. Gdy będą już miękkie dodaj sos do taco. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. 3. Gorące warzywa przełóż na półmisek z usmażoną wcześniej rybą. Pozostaw do wystudzenia. Podawaj z natką pietruszki.
Tip: Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, najlepiej dzień wcześniej, aby potrawa nabrała smaku i sos z warzywny "przegryzł" się z rybą.
Zupa grzybowa z makaronem Mie
Ilość porcji: 4 Czas: 35 minut Poziom ostrości: 1
Składniki: 60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia 1/2 opakowania Makaronu Mie gniazda House of Asia 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 1-2 łyżki Sosu sojowy grzybowy House of Asia do smaku 1 łyżka Pasty Miso House of Asia 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula pokrojona w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek Pieprz czarny do smaku 4 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania: 1. Grzyby shiitake namocz w zimnej wodzie, następnie zagotuj, wystudź i pokrój w paski. 2. Do garnka wlej oliwę, podsmaż pastę miso z pastą z czosnku, cebulą, dodaj grzyby i wymieszaj. Następnie wlej bulion, grzybowy sos sojowy i gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut. 3. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 4. Gotową zupę dopraw pieprzem, podawaj z makaronem oraz świeżym szczypiorkiem.
Barszcz czerwony z grzybami shiitake
Ilość porcji: 4 Czas: 20 minut Poziom ostrości: 1
Składniki: 60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia 3-4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 4 łyżki Octu ryżowego House of Asia 2-3 ząbki czosnku pokrojonego na pół 2 l wody 2 kg buraków 1 średni seler 2 jabłka (najlepiej kwaśne) 2 cebule przekrojone na pół 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu czarnego 2 goździki 2 łyżki suszonego majeranku Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowanie: 1. Do garnka wlej 2 l wody, dodaj suszone grzyby shiitake, cebulę oraz czosnek, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodaj do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, gotuj 30-40 minut. 2. Buraki oraz selera obierz ze skórki, pokrój w cienkie półplastry, następnie jabłka (razem ze skórką) pokrój również w cienki plastry i przełóż wszystko do garnka z grzybami, zagotuj. Dodaj ocet, goździki i gotuj na minimalnym ogniu przez kolejne 30 minut. Pod koniec dodaj majeranek oraz sos sojowy. 3. Przed podaniem barszcz przecedź, wyjmij grzyby, pokrój w plasterki, wrzuć z powrotem i całość podgrzej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. 4. Barszcz najlepiej smakuje podany z pierogami, uszkami lub krokietami z kapustą.
TIP: Barszcz najlepiej ugotować dzień przed podaniem.
TIP: Aby nadać głębszego smaku możesz pod koniec gotowania dodać kilka łyżek zakwasu buraczanego.
Pierogi z grzybami i kapustą
Ilość porcji: 6 CzasL 30 minut Poziom ostrości: 1
Składniki: 100 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia 2-3 łyżki Sosu sojowego grzybowego House of Asia 1 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 6 cebul pokrojonych w kostkę 60 ml oleju lnianego Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Ciasto: 600 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 400 ml wrzącej wody 50 g masła
Sposób przygotowania: 1. Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia zagotuj je, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. 2. Kapustę odciśnij i gotuj w 300 ml osolonej wody przez 45 minut, aż będzie miękka. Po tym czasie wystudź i dokładnie odciśnij. 3. Grzyby, marchewkę i pietruszkę wyjmij z wody (pozostały wywar możesz wykorzystać np. do zupy grzybowej), odciśnij z wody i razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub drobno posiekaj. 4. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij 3 cebule i dodaj do reszty warzyw. Składniki farszu dobrze wymieszaj, całość dopraw solą, pieprzem i grzybowym sosem sojowym. 5. Mąkę przesiej przez sitko i przełóż do miski, dodaj sól. Włóż masło do gorącej wody, tak aby się roztopiło i stopniowo dodawaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji przełóż je na blat podsypany mąką i zagniataj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Następnie przełóż do miski, szczelnie przykryj i odstaw na 30 minut. 6. Ciasto podziel na 4 części i kolejno wałkuj na cienkie placki. Małą szklanką wytnij kółeczka, na środek nałóż farsz, złóż na pół i zlep brzegi w pierogi. Gotuj w gorącej wodzie do miękkości przez około 3 minuty, a w międzyczasie zeszklij na oleju lnianym pozostałe 3 cebule. 7. Gotowe pierogi podawaj z cebulką.
Dorsz w panko ze szpinakiem
4 porcje Czas: 45 minut Poziom trudności: 1 Poziom ostrości: 1
Składniki: 200 g Panierki panko House of Asia 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki czosnku 15 g Pasty miso House of Asia 50 ml Mleczka koksowego 23-26% Kara 600 g filetu z dorsza 2 jajka 100 g maki pszennej 200 g liści szpinaku 10 pomidorków cherry przekrojonych na pół 500 ml oleju Sól i pieprz do smaku Szczypta cukru
Sposób przygotowania: 1. Rybę oprósz solą, pieprzem i cukrem, następnie obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i w panko. Usmaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor. 2. Na drugiej patelni na oleju podsmaż pastę z czosnku, następnie dodaj mleczko kokosowe, pastę miso i całość doprowadź do wrzenia. Dodaj szpinak, pomidorki, delikatnie wszystko wymieszaj, dopraw pieprzem i podawaj z usmażoną wcześniej rybą.
Pierś z kaczki w sosie imbirowym z pomarańczami
Ilość porcji: 4 Czas: 30 minut Poziom ostrości: 1
Składniki: 2 łyżki uprażonego Sezamu Białego House of Asia 2 świeże piersi z kaczki
Marynata: 3 łyżki Sosu Sojowego Grzybowego House of Asia 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru 1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej lub japońskiej House of Asia 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos: 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru 1 łyżka miodu 1 pomarańcza pokrojona w cząstki (bez błonek) 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 mała cebula pokrojona w kostkę 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody
Sposób przygotowania: 1. Piersi kaczki osusz na ręczniku papierowym. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Skórę piersi ponacinaj w kratkę, a drugą stronę mięsa natrzyj przygotowaną marynatą. Zostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 2. Mięso delikatnie wytrzyj z nadmiaru marynaty i połóż na patelni skórą do dołu, smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru, potem przełóż na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Następnie przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do odpoczynku na 5-6 minut. (Soki wytopione ze smażenia i pieczenia zostaw do sosu). 3. Przygotuj sos: w rondelku podgrzej miód, dodaj cebulę, pastę z imbiru i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj soki pozostałe z pieczenia mięsa oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość gotuj 5 minut i dodaj cząstki z pomarańczy. Na koniec zagęść sos skrobią ziemniaczaną. 4. Pierś z kaczki pokrój w plastry, polej przygotowanym sosem i udekoruj sezamem.
Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków
Ilość porcji: 2 Czas: 25 minut
Składniki: 6 łyżek Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia 1 łyżka Sezamu Białego House of Asia 2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia 1 pierś z kaczki Dymka pokrojona w słupki do dekoracji Sól i pieprz do smaku
Sałatka z buraków: 1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia drobno pokrojonego 1 ugotowany burak pokrojony w słupki 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 4 cm białej części pora pokrojonej w słupki Kilka liści sałaty rzymskiej pokrojonej w paski 1 łyżka marchewki pokrojonej w słupki 1 łyżka drobno posiekanej kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki szczypiorku
Sposób przygotowania: 1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony. 2. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj 2-3 łyżkami sosu do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut. 3. Warzywa na sałatkę wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, imbirem, kolendrą oraz szczypiorkiem. 4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie pozostałym sosem do kaczki po pekińsku, ułóż sałatkę, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.
Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake
Ilość porcji: 6 Czas: 30 minut Poziom trudności: 1 Poziom ostrości: 1
Składniki: 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki 2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia ½ łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia 1 łyżka Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food 1 kg schabu środkowego 2 cebule drobno pokrojone 3 łyżki oleju 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 1 żółtko
Marynata: 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia Pieprz czarny do smaku
Sos: 150 ml Sosu teriyaki House of Asia 100 ml wody
Sposób przygotowania: 1. Wymieszaj w misce składniki marynaty i przełóż do niego schab, odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. 2. Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą, pastą z czosnku, pod koniec dodaj marynatę gochujang, 1 łyżkę szczypiorku oraz żółtko, całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego. 3. Przy pomocy noża zrób kieszeń w schabie i napełnij ją farszem. Następnie obsmaż mięso na patelni z każdej strony na rumiany kolor, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 60 minut. 4. Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę, pozostałość farszu i całość doprowadź do wrzenia. 5. Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem oraz sezamem.
/źródło - / |