Wpisany przez s.z.
|
niedziela, 31 grudnia 2023 14:38 |
Trufle z makiem BackMit i pomarańczą
Niby niewielkie, a takie pyszne! Makowe kuleczki z dodatkiem daktyli to niecodzienny deser i nietuzinkowa dekoracja stołu nie tylko od święta. Smacznego!

Składniki: • 100 g maku BackMit • 100 ml gorącego mleka • 100 g daktyli • 1/2 szklanki płatków migdałowych • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Polewa: • 30 g czekolady mlecznej bez cukru • 30 g czekolady gorzkiej • 5 g oleju kokosowego • 15 g białej czekolady bez cukru
Wykonanie: 1. Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut. 2. Mak zalej gorącym mlekiem i wymieszaj. 3. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę. 4. Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformuj kuleczki i odstaw do zamrażarki na 15-20 minut. 5. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuść w kąpieli wodnej wraz z olejem kokosowym. 6. Zamocz schłodzone trufle w polewie czekoladowej. 7. Białą czekoladę rozpuść i udekoruj nią wierzch trufli. 8. Udekoruj startą skórką z pomarańczy.
/źródło - / |