Karnawałowe menu z jajem |
Wpisany przez s.z. |
piątek, 19 stycznia 2024 11:14 |
Karnawałowe menu z jajemNieodłącznym elementem zabaw karnawałowych jest poczęstunek. Komponując imprezowe menu, pamiętajmy, że jedzenie musi być nie tylko smaczne, ale też efektowne. I choć zwykle nie mamy zbyt wiele czasu na jego przygotowanie, są sposoby, aby w prosty i szybki sposób zastawić stół, który zachwyci naszych gości.
Imprezowe menu powinno być różnorodne i trafiać w różne gusta. Co więcej, dania powinny być łatwe do spożycia i pięknie się prezentować. Nic więc dziwnego, że w karnawale królują różnego rodzaju przekąski, sałatki oraz desery i inne słodkości. Przygotowania usprawni nam wybór takich potraw, do których nie potrzeba trudnodostępnych składników. Idealnym produktem w takiej sytuacji są jajka.
Sałatka warstwowa z jajkamiSałatki to karnawałowy must have! Zwykle przygotowujemy je w taki sposób, że kroimy składniki na mniejsze części i mieszamy z sosem, majonezem czy oliwą. Warto jednak wypróbować sałatkę warstwową. Nie tylko pysznie smakuje, ale też pięknie wygląda. Ten rodzaj zimnej przekąski sporządzany jest z różnych elementów zwykle o kontrastowych kolorach, które układane warstwami w szklanej misie lub innym naczyniu dają interesujący wizualnie efekt, już z daleka przyciągający wzrok gości. Zaletą sałatki warstwowej jest fakt, że daje ona dużą swobodę. Nie ma tu sztywnego przepisu, którego musimy się trzymać i możemy wykorzystać to, co lubimy i akurat mamy w lodówce. Do jej podstawowych składników zaliczyć można jaja, szynkę, twardy żółty ser i majonez (najlepiej przygotowany samodzielnie). Jeśli chodzi o dobór warzyw, zwróćmy uwagę na to, aby były różnokolorowe. Można delikatny smak jajek i majonezu przełamać lekką nutą słodko-kwaśną np. ananasem czy selerem konserwowym. Z powodzeniem wykorzystamy także m.in. paprykę, kukurydzę, rzodkiewkę, szczypiorek, kapustę pekińską. Ilość składników i kolejność warstw jest dowolna. Poniżej przedstawiamy propozycję na sałatkę warstwową z jajkami, warzywami i chipsami z boczku. Składniki na sałatkę warstwową- 5 jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel Jaja gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w ćwiartki lub grube plastry. Na patelni smażymy cienkie plastry boczku. Gdy się skurczą i przypieką z jednej strony przekładamy na drugą. Po zdjęciu z patelni odsączamy papierem nadmiar tłuszczu, studzimy aż będą chrupiące. Kroimy pomidorki koktajlowe na pół lub w ćwiartki, a cebulę w drobną kostkę. Odsączamy groszek. Myjemy sałatę i rwiemy na kawałki. Ser tarkujemy na grube wióry. Przygotowujemy duże, szklane, przezroczyste naczynie. Zamiast jednej salaterki można użyć pucharków do deserów i zaserwować każdą porcję osobno. Składniki układamy kolejno warstwami, przykrywamy warstwą majonezu. Górę posypujemy startym serem i chipsami z boczku. Jajeczno-parówkowe przekąski na ciepło
Składniki na łódeczki z parówki z jajkiem- jajka M Fermy Drobiu Jokiel Muffiny na słodko lub na słonoMuffinki to jedne z ulubionych ciastek zarówno dzieci, jak i dorosłych. Świetnie sprawdzą się na karnawałowym party. Możemy je dowolnie udekorować i są od razu w łatwych do zjedzenia porcjach. Oprócz muffin na słodko warto wypróbować też te w wersji wytrawnej. Wychodzą zawsze! Ten przepis to także idealny sposób na gotowanie w duchu zero waste, bo w naszych muffinach mogą znaleźć się dowolne wytrawne dodatki, które znajdują się w naszej lodówce. Sprytnie i smakowicie.
|
Poprawiony: piątek, 19 stycznia 2024 11:32 |