Słodki karnawał z ... czekoladowym puddingiem
Kiedy za oknem mróz i szybko robi się ciemno, wielu z nas myśli już tylko o wiośnie. A przecież zima to nie tylko śnieg i wiatr, ale jeden z najgorętszych okresów w roku, czyli karnawał. Dzięki niemu możemy sobie osłodzić te chłodne miesiące i wybrać się na, lub samemu zorganizować, niejedną imprezę. Żeby była udana jej częścią muszą być apetyczne desery. Jeśli ma być słodko i pysznie, to tylko z cukrem np. Diamant!

Szykując karnawałowe przyjęcie warto odrobinę zaszaleć i postawić na coś innego niż dotychczas. Dzięki temu dostarczymy naszym gościom nie tylko wyjątkowych doznań smakowych, ale i niezwykłych wspomnień. Zamiast ciasta podajmy im imprezowe desery w mono-porcjach. To niezwykle modny w ostatnim czasie sposób na serowanie słodkości. Deserki są nie tylko pyszne, ale i przepięknie wyglądają. Doskonałą propozycją będzie Czekoladowy Pudding.
SKŁADNIKI Na pudding: 2 opakowania budyniu czekoladowego 50 g Cukru np. Drobnego Diamant 1 litr mleka kilka truskawek okruchy dowolnego ciasta lub ciasteczek w ciemnym kolorze Na lukier: 100 g Cukru Pudru np.Diamant pomarańczowy barwnik woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Odlej kubek mleka i wymieszaj w nim zawartość 2 opakowań budyniu oraz Cukier Drobny Diamant. Resztę mleka zagotuj w garnku i do gotującego się mleka dodaj zawartość kubka. Pogotuj jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając. Gotowy budyń przełóż do szklanek lub miseczek i odstaw do ostudzenia. Przygotuj barwnik do lukru według przepisu z opakowania. Wymieszaj dobrze w miseczce cukier puder Diamant oraz przygotowany barwnik. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Polej truskawki lukrem i odłóż delikatnie do wyschnięcia. Porcje budyniu przysyp okruchami z ciasta i ułóż na środku po jednej truskawce udającej marchewkę. Można zaskoczyć też gości słodką, zimową dekoracją. Choćby serwując podczas imprezy Kandyz Lodowy. Wygląda nieziemsko - niczym nieoszlifowane kamienie szlachetne - może więc zostać ozdobą każdego stołu i cukiernicy. Doskonały do przyrządzania domowych likierów, podkreśla naturalny aromat owoców oraz nie mętnieje, rozpuszczając się stopniowo i powoli w alkoholu, ale też w kawie czy herbacie. Będzie więc idealny jako oryginalny dodatek. Można go kupić tutaj. Jeśli już jesteśmy w temacie napojów, świetnym pomysłem na niezapomnianą, domową imprezę będzie Drink Station. Żeby stworzyć takie stanowisko potrzebujemy: • kolorowych serwetek i dekoracji • napojów w słojach, np. poncz czy lemoniada • ręcznie przygotowanych etykiet takich, jak np. do podpisywania dżemów • obtoczonych w cukrze dekoracyjnych szklanek • słomek i mieszadełek • lodu oraz dodatków w postaci owoców Stoisko z napojami, przy którym nasi goście przygotują sobie coś pysznego do picia to prawdziwy hit tegorocznego karnawału. Warto wykorzystać te inspiracje lub poszukać własnych. Jedno jest pewne, możemy potraktować ten okres w roku, jako pretekst do dobrej zabawy i spotkań z przyjaciółmi, bo przecież Słodkie Łączy!
/źródło - / |