Zacznij dzień od jajecznicy! Śniadaniowy klasyk na kilka sposobów |
Wpisany przez s.z. |
czwartek, 15 lutego 2024 14:41 |
Zacznij dzień od jajecznicy! Śniadaniowy klasyk na kilka sposobówTrudno wyobrazić sobie bez niej śniadanie hotelowe, gości też na większości stołów w polskich domach. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, dlatego kojarzona bywa z daniem kawalerskim. Tak naprawdę każdy z nas ma swoją ulubioną wersję jajecznicy – począwszy od stopnia wysmażenia po różne dodatki. Możliwości jest wiele!
Jajko to doskonały produkt do przygotowania zdrowego i pożywnego śniadania. Jest skarbnicą witamin i minerałów. Stanowi źródło dobrze przyswajalnego białka, zawiera w sobie wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Białko jaja kurzego zostało uznane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za wzorcowe. – Jedząc jaja na śniadanie, przez długi czas nie czujemy głodu i mamy mniejszą tendencję do podjadania – podkreśla Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Indeks sytości to wskaźnik, który opisuje poziom sytości po spożyciu danego produktu spożywczego. Według tego wskaźnika, jaja na dłużej zaspokajają głód niż np. białe pieczywo czy płatki z mlekiem. Danie z długą tradycjąJajko na śniadanie można podać na wiele sposobów, m.in. na miękko, po wiedeńsku, na twardo, sadzone. Do porannych potraw cieszących się największą popularnością niewątpliwie należy jajecznica. W polskiej kuchni ma ona długą tradycję. Należała do bardzo cenionych dań kuchni staropolskiej. Już wówczas oprócz wersji podstawowej, podawano jajecznicę z różnymi dodatkami, np. z winem i cynamonem lub słodką śmietaną. Klasyka gatunkuWielu zagorzałych zwolenników ma najbardziej podstawowa wersja jajecznicy, której przygotowanie ogranicza się do podsmażenia na patelni wymieszanych i przyprawionych jaj. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil i jest naprawdę banalnie proste. Okazuje się jednak, że i tu pojawiają się różnice w sposobie przyrządzania. Istnieją różne metody przygotowania jajecznicy, bo też różni ludzie lubią różne jej konsystencje. Jedną z podstawowych kwestii jest tu stopień wysmażenia. Powinniśmy długość smażenia dostosować do własnych preferencji. Znaczenie ma jednak także sposób dodawania jaj na patelnię. – Niektórzy wbijają je do miski i roztrzepują na gładką masę, inni wbijają jajka bezpośrednio na patelnię i po prostu całość mieszają – mówi Tomasz Jokiel. – Jeśli zależy nam na tym, aby jajecznica miała zróżnicowaną teksturę z wyraźnie odcinającymi się fragmentami żółtka i białka polecam jeszcze inny sposób. Jaja wbijamy do miski, ale ich w niej nie mieszamy. Przelewamy na rozgrzaną patelnię, uważając, żeby nie uszkodzić żółtek. Na patelni, przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy w pierwszej kolejności białka, żółtka pozostawiając nienaruszone. Mieszamy je dopiero w drugiej kolejności, już po ścięciu białka. Jajecznica z pomidoramiSkładniki: Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę, zeszklić na rozgrzanym na patelni maśle. Pomidory obrać ze skórki (najprościej oblewając je wcześniej wrzątkiem) i pokroić i na kawałki. Dodać na patelnię do smażącej się cebuli. Podsmażać, od czasu do czasu mieszając. Jaja wbić do miski, roztrzepać przy pomocy rózgi kuchennej, a następnie przelać na patelnię. Drewnianą łyżką ostrożnie wymieszać. Dodać łyżkę śmietany, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć, regularnie mieszając. Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki. Serwować bezpośrednio po usmażeniu ze świeżym pieczywem. Smacznego!
|