Wyświetl # |
|
|
|
|
Zwiń wprowadzenia
|
Wypieki z Majonezem Kieleckim – mniej oczywiste, a jak smaczne!
Wypieki z Majonezem Kieleckim – mniej oczywiste, a jak smaczne!
17 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia – idealny moment, by spojrzeć na kuchnię z nowej perspektywy. Bo choć ten proces kojarzy się przede wszystkim ze słodkimi wyrobami, to coraz więcej osób odkrywa potencjał wytrawnych wersji dań z piekarnika. W kulinarnych poszukiwaniach warto sięgnąć po dobrze znane składniki i nadać im nowe funkcje – na przykład wykorzystać Majonez Kielecki od WSP „Społem”.
|
14 Maj 2025 |
S.Z. |
Sezon na szparagi – czas: start!
Sezon na szparagi – czas: start!
Chrupiące, soczyste, delikatne i pełne wartości odżywczych – oryginalnym smakiem szparagów zachwycali się już starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W naszych warunkach klimatycznych młode pędy szparagów dostępne są jedynie przez kilka tygodni w roku, dlatego na przełomie maja i czerwca warto sięgać po nie każdego dnia. Tym bardziej, że szparagi są bardzo wdzięcznym produktem wykorzystywanym zarówno w sałatkach, przystawkach, zupach, jak i daniach głównych. Uznawane za afrodyzjak, serwowane są także podczas romantycznych kolacji.
|
12 Maj 2025 |
S.Z. |
Startuje sezon grillowy! Czas na smakowe eksperymenty z sosami WSP „Społem”
Startuje sezon grillowy! Czas na smakowe eksperymenty z sosami WSP „Społem”
Majówka tradycyjnie otwiera czas wspólnego biesiadowania pod chmurką. Wolne dni, pierwsze spotkania przy ruszcie i zapach pieczonych przysmaków sprawiają, że na nowo odkrywamy radość z gotowania na świeżym powietrzu. To idealna okazja, by sięgnąć po dodatki, które nadadzą potrawom wyrazistości, takie jak np. Sos Kielecki amerykański i Sos Kielecki prażona cebulka od WSP „Społem”.
|
09 Maj 2025 |
S.Z. |
Umami – nieuchwytny smak wiosennej przyjemności
Umami – nieuchwytny smak wiosennej przyjemności
Nie potrzeba specjalnego święta w kalendarzu, by zorganizować smakowitą ucztę. Spotkanie z przyjaciółmi, randka z drugą połówką, a może rodzinny obiad? Każda z tych okazji to idealny moment, by wspólnie rozkoszować się potrawami o wyjątkowej głębi. Aby wzbudzić zachwyt kulinarnymi umiejętnościami, warto postarać się o wydobycie umami – smaku nazywanego „esencją pyszności”. Nieocenioną pomocą może okazać się VEGETA Umami, która wniesie nową jakość do Twoich dań. Poznaj przepisy z wykorzystaniem tej uniwersalnej przyprawy, które na długo zapadną w pamięci Tobie i Twoim najbliższym.
|
29 Kwi 2025 |
S.Z. |
Śniadanie na mieście? Już nie jajecznica, a croque madame
Śniadanie na mieście? Już nie jajecznica, a croque madame
24 kwietnia przypadał Europejski Dzień Śniadania. Tego dnia wiele restauracji przygotowało specjalne menu śniadaniowe, by promować bogactwo tradycji kulinarnych starego kontynentu. Lekkie włoskie, obfite niemieckie, Full English Breakfast, a może francuskie? Które europejskie pozycje najchętniej wybierają Polacy na mieście?
|
26 Kwi 2025 |
S.Z. |
4 proste przekąski, które urozmaicą każde grillowanie
4 proste przekąski, które urozmaicą każde grillowanie
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, dlatego czas pomyśleć o menu. Na pewno nie powinno zabraknąć w nim kulinarnych klasyków, na które wszyscy czekają – kiełbasy, skrzydełek z kurczaka czy kolorowych szaszłyków. Oprócz tego świetnie sprawdzą się przekąski, które urozmaicą każde spotkanie. Sprawdźcie nasze 4 propozycje (nie tylko) przekąsek idealnych na garden party – zarówno dla dorosłych, jak i dzieci!
|
25 Kwi 2025 |
S.Z. |
Majówkowy weekend od kuchni – co spakować do piknikowego koszyka?
Majówkowy weekend od kuchni – co spakować do piknikowego koszyka?
Piknikowe menu rządzi się swoimi prawami – musi być prosto, wygodnie i różnorodnie. Nieważne, czy planujemy spędzić majówkę za miastem, czy w zaciszu własnego ogródka, dobre jedzenie jest tym elementem, który tworzy atmosferę, regeneruje i uprzyjemnia czas odpoczynku od codziennych obowiązków. Jeżeli szukasz inspiracji na to co spakować do piknikowego koszyka, aby przeżyć idealną majówkę, mamy kilka sprawdzonych patentów.
|
17 Kwi 2025 |
S.Z. |
Na słodko i na wytrawnie – z tymi potrawami Wielkanoc musi się udać!
Na słodko i na wytrawnie – z tymi potrawami Wielkanoc musi się udać!
Wielkanoc to nie tylko czas rodzinnych spotkań i odpoczynku, ale także okazja do celebrowania posiłków. Aromaty przypraw, głęboki smak pieczonych mięs i świąteczne wypieki, które kuszą już samym wyglądem – wszystko to składa się na niezapomniane doznania przy wspólnym stole. W tym roku proponujemy zestaw potraw, które zachwycą zarówno miłośników klasyki, jak i tych, którzy oczekują, że coś ich zaskoczy. Autorem wszystkich przepisów jest szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, który doskonale wie, jak połączyć smaki i tekstury w harmonijną, świąteczną opowieść.
|
16 Kwi 2025 |
Administrator |
Jak stworzyć idealne świąteczne menu?
Jak stworzyć idealne świąteczne menu?
Wielkanoc to czas, kiedy tradycja spotyka się z nowoczesnością, a rodzinny stół łączy pokolenia. Niezależnie od tego, czy przygotowania rozpoczynają się na długo przed świętami, czy dopiero na ostatnią chwilę, warto postawić na sprawdzone smaki i wysokiej jakości składniki. Wśród nich nie może zabraknąć produktów WSP "Społem", które od lat towarzyszą Polakom w tych szczególnych chwilach.
|
14 Kwi 2025 |
S.Z. |
Wielkanocne jaja w z chrupiącą skórką – przepis na jajka w cieście francuskim w koszyczku ziemniaczanym
Wielkanocne jaja w z chrupiącą skórką – przepis na jajka w cieście francuskim w koszyczku ziemniaczanym
Ugotowane na twardo połówki posmarowane majonezem to klasyk na wielkanocnym stole. Jeżeli jednak chcecie urozmaicić jajeczny jadłospis, mamy dla was oryginalny pomysł. A co, gdyby podać jajka cieście francuskim i to w kształcie jajecznej wytłaczanki?
|
14 Kwi 2025 |
S.Z. |
Lekka kuchnia na wiosnę - przepis na placuszki...
Lekka kuchnia na wiosnę
Wraz z nadejściem cieplejszych dni zmieniamy nie tylko garderobę, ale często także i podejście do gotowania. Na talerzach pojawia się więcej warzyw i lżejsze wersje klasycznych dań. Jeśli chcemy nadać im kremowej konsystencji i wyrazistego smaku, warto sięgnąć po Majonez Kielecki Lekki od WSP „Społem”. Sprawdzi się zarówno w sałatkach, dipach, jak i jako dodatek do ciepłych potraw, podkreślając ich charakter.
|
06 Kwi 2025 |
S.Z. |
Wiosenna eksplozja smaków: 5 przepisów na niezapomniane dania
Wiosenna eksplozja smaków: 5 przepisów na niezapomniane dania
Wiosna to czas odrodzenia. Natura budzi się do życia, a my mamy ochotę na świeże, pełne soczystych smaków potrawy. Specjalnie na nadejście wiosny, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy przygotował dla nas pięć propozycji dań, które nie tylko zachwycą Twoje podniebienie, ale także sprawią, że poczujesz wiosenną energię!
|
22 Mar 2025 |
S.Z. |
Wielkanoc – czas start!
Wielkanoc – czas start!
Wypieki z Mąką Tortową z Młyna Jaczkowice Tradycyjne, świąteczne wypieki wielkanocne to prawdziwa uczta dla podniebienia. Czekają na nie wszyscy domownicy. Aby nadać im niepowtarzalny smak i aromat, kluczowe jest użycie składników najwyższej jakości – takich jak Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice.
|
17 Mar 2025 |
S.Z. |
Miękki, ciągnący się i kusząco pachnący – jaki ser najlepiej topi się na grillu?
Miękki, ciągnący się i kusząco pachnący – jaki ser najlepiej topi się na grillu?
Nie ma chyba bardziej otulającego nas od środka przysmaku niż gorący, rozpływający się i przyjemnie ciągnący żółty ser. Aromat pieczonego sera wyostrza zmysły i wzmaga apetyt. Niestety, nie wszystkie sery przyjemnie roztapiają się pod wpływem wysokiej temperatury. Niektóre rozwarstwiają się, tworzą grudki, wysuszają się lub przypiekają. Po czym rozpoznać ser, który idealnie sprawdzi się na grillu? Podpowiadamy.
|
14 Mar 2025 |
S.Z. |
Klasyczny dodatek w nowej roli - tosty z sosem tatarskim - przepis
Klasyczny dodatek w nowej roli
Przełom zimy i wiosny to moment, gdy w kuchni chętnie sięgamy po dania łączące wyraziste smaki z lżejszymi akcentami. Sos tatarski od WSP „Społem” to doskonały sposób na urozmaicenie codziennych posiłków – jego intensywny charakter i kremowa konsystencja pasują nie tylko do jajek czy wędlin, ale także do mniej oczywistych zestawień. Warto sprawdzić, jak może odmienić dobrze znane przepisy i stać się inspiracją do kulinarnych eksperymentów.
|
04 Mar 2025 |
S.Z. |
Kolacja last minute: Trzy szybkie przepisy z kuchni śródziemnomorskiej
Kolacja last minute: Trzy szybkie przepisy z kuchni śródziemnomorskiej
Nie masz czasu na wielogodzinne gotowanie, a chcesz zaskoczyć ukochaną osobę pyszną kolacją? Nie musisz być mistrzem kuchni, by stworzyć coś wyjątkowego! Kilka prostych składników i odrobina inspiracji z kuchni śródziemnomorskiej wystarczą, by w kilka chwil przywołać ulubione wakacyjne smaki. Brzmi jak plan? Sprawdź trzy szybkie przepisy, które zachwycą smakiem i podbiją serce!
|
16 Lut 2025 |
S.Z. |
Sprawdź przepis na udane Walentynki od PODRAVKA
Sprawdź przepis na udane Walentynki od PODRAVKA
Zbliżające się Walentynki to doskonała okazja, by zwolnić tempo i zrobić coś miłego – dla siebie i bliskich. Jednym z niezawodnych sposobów, by uprzyjemnić ten dzień jest przygotowanie wyjątkowej kolacji w domu. Często jednak pojawia się zagwozdka, jakie danie warto przyrządzić, by celebrować tę okazję. Z rozwiązaniem przybywa PODRAVKA i dzieli się przepisem na idealną, walentynkową kolację!
|
15 Lut 2025 |
S.Z. |
Zimowa przerwa z WSP „Społem” - przepis na sałatkę
Zimowa przerwa z WSP „Społem” - przepis na sałatkę
Ferie to najlepszy czas, by wybrać się w góry, doskonalić umiejętności na stoku i odpocząć przy regionalnych specjałach. Jeśli jednak planujesz zostać w domu, nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć górski klimat we własnej kuchni. Wystarczy sięgnąć po produkty WSP „Społem” i samemu przygotować pyszne przekąski oraz sycące dania.
|
13 Lut 2025 |
S.Z. |
Przepisy na kulinarną miłość w kuchni ...
Przepisy na kulinarną miłość w kuchni od DYNACOOK
Walentynki to czas, gdy miłość unosi się w powietrzu, a domy wypełniają się dźwiękami ulubionych melodii, romantycznym światłem świec i zapachem pysznych potraw. To również doskonały moment, by wspólnie z ukochaną osobą odkryć magię gotowania. Nowoczesne technologie kuchenne, takie jak płyty gazowe pod szkłem, mogą zamienić każdą chwilę w kuchni w prawdziwą kulinarną przygodę. Jak więc przygotować z ich pomocą krewetki w sosie mango-chili jako danie główne romantycznej kolacji? A może klasyczną sałatkę w stylu greckim?
|
08 Lut 2025 |
S.Z. |
Moc koloru, moc smaku! Koktajle z Grenadyną Herbapolu – idealne na każdą okazję
Moc koloru, moc smaku! Koktajle z Grenadyną Herbapolu – idealne na każdą okazję
Samodzielne przygotowanie koktajli to nie tylko świetna zabawa, ale też sposób na odkrywanie nowych smaków. Takie napoje świetnie sprawdzą się zarówno na karnawałowych spotkaniach z przyjaciółmi, jak i wtedy, gdy chcemy po prostu cieszyć się chwilą przyjemności. Idealnym składnikiem takich koktajli jest Grenadyna Herbapolu, która zapewnia pyszny, owocowy smak i głęboki, rubinowy kolor. Dzięki niej każdy napój nabierze wyjątkowego charakteru, stając się małym, kulinarnym dziełem sztuki. Możliwości ich przygotowania jest naprawdę mnóstwo, a ogranicza nas tylko wyobraźnia!
|
08 Lut 2025 |
S.Z. |
|